Film

FILM: L’Art de l’impossible, un documentaire d'Elsa Kvamme

date

14. maj 2018

time

14:30 (Auditorium)

location

La Maison des Sciences de l'Homme Paris Nord
20 Avenue George Sand
93210 Saint-Denis, France

see map

Ticket

Entrée libre

Det umuliges kunst

er titlen på en ny dokumentarfilm af den norske filminstruktør, Elsa Kvamme om Eugenio Barba og Odin Teatrets lange rejse.

Vi får fortalt, blandt andet gennem aldrig før viste filmklip og fotos, den på mange måder fantastiske historie om Odin Teatret og Eugenio Barba fra begyndelsen i en fugtig bunker i Oslo og frem til i dag i Holstebro.

I 1964 startede Eugenio Barba Odin Teatret med to tomme hænder. I dag regnes han for en af verdens store teaterfornyere. Han har skabt sin egen teatertradition, er æresdoktor ved 13 universiteter, og Odin Teatret har hele verden som spillested. Men hans største fortjeneste er måske evnen til at vende det, andre kan betragte som et handicap, til en styrke, som for eksempel de erfaringer, han gjorde som emigrant uden at kunne tale sproget i Norge i 1950'erne.

Eugenio Barba har udviklet ideer, for eksempel at teatret kan bruges til kulturel byttehandel, og at der findes noget universelt i de gamle, asiatiske teatertraditioner, som også vi i Vesten har noget at lære af.  Alligevel er det særligt Odin Teatrets indendørsforestillinger, skabt på grundlag af skuespillernes egne improvisationer, som får teaterfolk fra hele verden til at valfarte til den vestjyske by, Holstebro.

Hvorfor er dette teater blevet så vigtigt for så mange, og hvad driver denne norsktalende dansker, født I Italien, med en far, som døde efter at have kæmpet for Mussolini? I filmen tages vi med på en rejse, som også viser, hvordan ændringer i teatret reflekterer ændringer i konventioner og relationer mennesker imellem. Og hvordan teatret har været i stand til på forskellige tidspunkter at sprænge grænser og forskellige former for censur.

Filmens musik er skrevet af den kendte norske komponist Henning Sommerro.

Instruktion: Elsa Kvamme
DOP: Nils Petter Lotherington, Tore Vollan, Claire Coriat
Redigering: Claire Coriat, Erik Thorvald Aster

Varighed: 66 minutter, med engelske undertekster

Filmen havde premiere på Porsgrunn Internationale Teaterfestival i juni 2017. 

Forevisningen sker i samarbejde med The Norwegian Film Institute .

 

L’art de l’impossible:
En ny dokumentar af Elsa Kvamme - Engelsk trailer »

Instruktøren Elsa Kvamme begyndte selv som skuespillerelev på Odin Teatret i begyndelsen af 70'erne. Hun havde sin egen teatergruppe Saltkompagniet i seks år og lavede siden soloforestillinger som "Manden som fødte en kvinde." Hun har oversat Jacques Brel til norsk og opsat kabareter med egne sange. Etter filmskolen i New York har hun instrueret flere prisbelønnede film, bl.a. spillefilmen "Fia og klovnene" og dokumentarfilmene "Legenes krig" og "Tilbage til Auschwitz", som også har været vist på dansk TV.